maanantai 15. marraskuuta 2010

Food & Movies.

Viime viikkojen aikana olen nähnyt kolme leffaa, joissa yllättävällä tavalla kaikissa on korostunut ruoka ja elämä. Voisin oikeastaan katsoa kaikki leffat vielä uudelleen, koska jostakin syystä ne "kohtasivat" mut: ilahduttivat, ärsyttivät, pohdituttivat jne. Ei mitenkään shokeeraavasti, vaan enemmänkin pehmeästi.  Juuri sitä, mitä hyvän tarinan kuuluisikin tehdä. Ja onhan sekin plussaa, että kaikkia tähdittivät näyttelijät, joista tykkään ;)

Julie & Julia. Kun tämä tuli leffateatteriin joitakin aikoja siten, meillä oli just menossa jokin maasta-toiseen-siirtymisvaihe, ja niinhän siinä kävi, että leffa jäi näkemättä. Näin siitä lentokoneessa vilauksen ja kuukausia halusin nähdä leffan... Mielenkiintoista, kuinka leffa perustuu tositarinaan ja siitä saa myös vilauksen 2000-luvun newyorklaisen elämään. Tämä leffa jos mikä herättää halua opetella kokkaamaan oikeasti hyvin. Itseasiassa olen jo esittänyt selkeän toiveeni, että saisin joululahjaksi Julia Child:in keittokirjan... ranskalainen keittiö - täältä tullaan!

Chocolat. Tämä on jo vanhempi leffa ja olin nähnyt sen ennenkin. Tosin moni käänne oli jo unohtunut... Jo elokuvan musiikki, pohjoisen kaihoisa tuuli, tuo melankolisen, mietiskelevän tunteen. Tarinassa yhdistyy mielenkiintoisella tavalla erilaiset ihmiskohtalot... pohdituttaa elämä, erilaisuuden hyväksyminen, nautiskelu, valta ja kielletty hedelmä... Jännä ajatella, mitä kaikkea uskoon (uskontoon) puetaan kuuluvaksi. Ja vaikka en olekaan suklaa-friikki, niin kyllä ämän leffan jälkeen teki mieli nautiskella hyvää suklaata! Samoin tuli ikävä Ranskaa ja sitä jäi pohtimaan, tulisiko jossakin vaiheessa elämää mahdollisuus viettää siellä hetki.



Eat Pray Love. Tämä tuli tänne just pari viikkoa sitten leffateatteriin. Jollekin ehkä syvällinen (kuulemma), minä jäin enemmänkin lopussa ihmettelemään. Mutta kuvaa hyvin tämän ajan postmodernia länsimaalaista new age -hihhulointia. Leffassa päähenkilölle iskee kriisi ja hän haluaa löytää itsensä: ratkaisuna on matkustaa vuoden ajan ja kohteena kolme maata - Italia, Intia ja Bali. Itseasiassa Italia-osuus on silkkaa ruokajuhlaa (ja nosti jälleen muutenkin pinnalla olevan italialaisen ruuan pisteitä silmissäni) ja muutoinkin leffan päähenkilö on onnellinen... sitten tuleekin Intian ja Balin vuoro. Lopussa leffa ikäänkuin antaa olettaa, että henkilö löysi itsensä, mutta oikeasti: mikä se löytö oli? Kolmas parisuhde? Mielenkiintoista myös oli, kuinka leffa ikäänkuin luotiin "katu-uskottavaksi" luomalla joka maahan paikallisia ystävyys-/ihmissuhteita, mutta oikeasti ne jäivät mielestäni hieman pinnallisiksi ja kliseisiksi. Wow, kuten huomaatte, leffa vieläkin pohdituttaa ja ärsyttää. Pitäisikö katsoa uudestaan?

5 kommenttia:

  1. Voi ihanuus!! Nyt jos koskaan alan tän sun blogin kommentoimisen... :) Oon edelleen Julia Childin pauloissa ja musta on ihana kokeilla siitä paksusta keittokirjasta sen reseptejä...Oikeesti Ruut, sen naisen sailaisuus on: VOI (ja kerma).Täti laittaa joka ikiseen ruokaan voita, ni eikö ihmekkään, että maistuu ihan tavaalliselta... ;)
    Kokeile alkuun tätä:
    (ja muista lukiessas se ääni!!!)

    Carottes étuvées au beurre
    (Carrots Braised in Butter)

    This is the basic recipe for cooked carrots:
    *1 1/2lbs. carrots pealed, and sliced or quartered (about 5 1/2 cup)
    *1Tb granulated sugar (to develop their flavor)
    *1 1/2 cups water
    *1 1/2 Tb butter
    *1/2 tsp salt
    *Pinch of peper

    In a saucepan, bring the carrots to the boil with the sugar, water, butter and salt. Cover and boil slowly for about 30 minutes or until carrots are tender and the liquid has evaporated. Correct seasoning.
    REmember: If they are not to be served at once, set aside uncovered and reheat when needed :)

    Ria ;)

    VastaaPoista
  2. Tää kommenttoiminen toimikin ja nyt kun siitä innostuin laitan tänne yhden kanaresptin kanssa...En oo eläessäni syönny niin mehevää ja mureeta ja hyvää peruskanaa, kun tällä reseptillä ;...

    Suprémes de volaille á blanc (nää kuulostaa niin hienoilta nää nimetkin ;)...)
    (Breast of chicken with cream)

    *4 suprémes (chickenbreast)
    *1/2 tsp lemonjuice
    *1/4 tsp salt
    *big pinch white pepper
    A heavy, covered, fireproof casserole-buttered inside
    *A round waxed paper buttered on one side
    4 Tb Butter

    Rub the suprémes with drops of lemon juice and sprinkle lightly with salt and pepper. Heat the butter in the casserole until foaming. Quickly roll the suprémes in the butter, lay the buttered paper over them, cover the casserole and place in hot oven. after 6 minutes, press top of suprémes with your finger. If still soft, return to oven for a moment or two. When the meat is springy to the touch it is done. REmove suprémes to a warm platter and cover while making the sauce.

    En siis tehnyt kermakastiketta ton lisäks, ku kanan palat tollasenaan vihanneksien kanssa oli ihan tajuttoman hyviä!!! Mut jos haluat sen kerma-reseptin niin voin lähettää sen kanssa...

    Voi Ruut, kunpa asuisinkin sun naapurissa ja voisin aina tuoda kirjan sulle lainaks, ku jotain uutta hyvää keksin laittaa...

    Ps. Onneks kohta on kesä ja Italia on Itävallan lähellä...Vien sut sit ihaniin suklaakauppoihin Wienissä... ;)

    Hugs.Ria

    VastaaPoista
  3. Mäkin haluun Ranskaan ja Itävaltaan. Ja tiedän ton leffan jälkeisen tunteen. Se on yhdellä sanalla: INSPIRAATIO.

    VastaaPoista
  4. Vihdoin mä kekkasin miten saan tänne kommentin. kylläpä kesti.

    VastaaPoista
  5. Henna: mennään Itävaltaan yhdessä. Varmaankin Ria ottaa meidät avosylin vastaan? :D

    VastaaPoista